Deze blog schrijf ik eigenlijk als blog aan mijzelf, en ik hoop dat ik er tenminste 1 ander persoon mee mag inspireren.
Sinds 2015 ben ik erg serieus en fanatiek bezig met krachttraining, ook in combinatie met voeding en andere gezondheidspijlers. Sinds dat ik een blessure heb, kan ik niet meer met volle overgave trainen en raak ik vaak gefrustreerd tijdens een training. Dat geeft me veel stress, waardoor ik minder graag naar de sportschool ga. Ook merk ik, dat het statische van de krachttraining, mij op dit moment wat tegenstaat en dat ik niet de voldoening krijg die ik zou horen te krijgen na een training. Daarom heb ik besloten om tijdelijk even geen krachttraining te doen maar mijn volledige sportregime te laten bestaan uit hardlopen. De voornaamste redenen waarom ik dit doe:
-hardlopen is voor mij een heel toegankelijke sport, ik doe mijn kleding thuis aan en ik ren weg.
-ik kies mijn eigen omgeving, ik ben volledig vrij in waar ik heen ren.
-ik ervaar tijdens het hardlopen ook vrijheid, wat ook mijn levensmissie is.
-tijdens en na het hardlopen heb ik geen pijn in mijn schouders en voelt het zelfs alsof het losser wordt
-ik ervaar een zeer grote mate van voldoening als ik met een hoofd als een natte tomaat thuiskom
-buiten sporten (in de natuur) is toch eigenlijk het fijnste wat er is, zo rende er al een paar keer een haas voor mij uit en daarnaast groet ik ook altijd alle katten die ik tegenkom
-hardlopen is een uitstekende conditietraining en je kunt rustige loopjes ook afwisselen met bijvoorbeeld intervaltraining
-hardlopen is een mooie manier om mijzelf te uiten, al dansend ren ik op het ritme en schreeuw ik mee met de muziek
-mentaal word ik er sterker van, ik beeld mij tijdens het hardlopen in dat ik Forrest Gump ben die door heel Amerika aan het rennen is
-ik krijg er gewoon echt een kick van
Ik kan er vast nog veel meer bedenken 😊
Mijn schoenen
Mijn hardloopgeschiedenis is gestart in 2004, ik werd toen aangestoken met het virus door mijn toenmalige schoonvader, een fanatiek marathonrenner. In de afgelopen 19 jaar waren er perioden dat ik minder tot niet liep (omdat ik dan juist meer tijd in de sportschool doorbracht) en perioden dat ik weer meer liep (2020-2021, iets met een lockdown). Ik heb het tot voor 2020 niet altijd goed volgehouden, omdat er altijd wel wat pijntjes waren. Ik kan dus wel concluderen, dat ik pas sinds 2021 pijnvrij kon hardlopen. En ik weet ook precies hoe dit komt. Ik heb al die jaren, dus van 2004 tot laten we zeggen 2021, op voor mij althans, ‘verkeerde’ schoenen gelopen. Steeds weer liet ik mijn hardloopstijl filmen en in slowmotion afspelen, en werden mij antipronatieschoenen geadviseerd. Ja, met zo’n mooi blok aan de binnenkant van de schoen, om het doorzakken (proneren) te voorkomen. Dan had ik weer nieuwe schoenen en hoopte ik dat hiermee de pijntjes weg waren. Helaas. Ze kwamen altijd weer terug, achillespees, ondervoet en soms zelfs knieklachten. Zelfs toen ik inlegzooltjes had, kwamen de pijntjes altijd terug. Door die pijntjes lukte het mij niet om consistentie te vinden in het lopen, en het trainen voor een halve marathon kon ik al helemaal op mijn buik schrijven. Ik verloor zo mijn motivatie voor het lopen. Echter, de kriebels bleven bestaan. Ik weet niet meer precies hoe maar in 2021 kwam ik in contact met het merk Altra, hardloopschoenen met ‘footshape’ technologie, waarbij je voeten en tenen alle ruimte hebben in de schoen, en een schoen zonder verdere correcties of steunblokken. Een minimalistische zool om het contact tussen jouw voeten en de aarde zo nauw mogelijk te maken. Ik raakte via social media in gesprek met de Altra expert van Nederland, Anthony van den Berg die in mijn geboorteplaats Vlissingen deze schoenen verkocht. Ik maakte een afspraak met hem in de winkel en ook hij ging mij filmen terwijl ik door de winkel rende, op mijn toenmalige Saucony’s.
Anthony legde mij uit, dat het eigenlijk best gek is, dat mijn ‘eigen-wijze’ manier van lopen, die ik al mijn hele leven ‘doe’, gecorrigeerd wordt door schoenen. En dat juist die correctie ervoor zorgt dat je meer last kunt krijgen van blessures. Dat klonk voor mij enorm logisch. En toen was het moment daar, ik mocht eindelijk gaan passen. Ik had de Altra Torin 4, een superlichte schoen, zonder enige correctie, met een minimale zool en (voor mijn gevoel) extreem veel ruimte voor mijn voorvoet en mijn tenen. De schoenen zaten direct goed en toen ik in de winkel een stukje ging rennen merkte ik dat ik als vanzelf al op mijn middenvoet landde, in plaats van, met mijn Saucony blokken, op mijn hak. Het voelde echt fantastisch. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en heb ik onlangs de Torins geüpgraded naar de Altra Escalante, een nog betere minimalistische schoen. Waar ik voorheen bij nieuwe schoenen altijd voorzichtig was met een proefrondje, heb ik de Escalante gewoon met een 5 km loopje uitgeprobeerd en zoals ik wel verwachtte, zitten ze perfect en heb ik geen pijntjes. Het is precies zoals de co-founder van Altra op hun website schrijft: ‘for the first time in my life, I am wearing a normal feeling running shoe. I don’t feel like the shoe is messing with the way I’m running’. Mijn vrije vertaling zou zijn, met Altra hardloopschoenen kan ik rennen zoals ik ben. 😊 Wat ik jammer vind is dat het merk Altra niet meer bekendheid heeft, en dat de meeste mensen blijven hangen bij de meer gangbare merken zoals Nike, Saucony en Asics. Dus daarom deze review, in de hoop dat meer hardlopers dit fantastische merk met een prachtige line up schoenen zullen ontdekken!
Apps & challenges
Als hulpmiddel bij het hardlopen gebruik ik de Nike Run App. In deze app wordt er bijgehouden hoeveel kilometer je rent, snelheid, kun je je schoenen taggen, badges verdienen e.a. De app is prachtig vormgegeven en heeft ook ‘guided runs’, waarbij je in feite gecoacht wordt en door de loop heen wordt ‘gepraat’ en ook zijn er complete trainingsplannen te downloaden voor beginners, 5K of de halve marathon. Voor mij geeft dit wat meer druk en het motiveert ook enorm, zeker als je niet zoveel zin hebt, dan kies je gewoon de ‘I don’t wanna run-run’. Ik vind het bijna jammer, dat ik ook een deel van mijn hardloopgeschiedenis heb bijgehouden in Runkeeper. Over apps gesproken, er zijn tegenwoordig ook zogenaamde challenges van bijvoorbeeld Conqueror. Op deze website kun je jezelf tegen betaling inschrijven voor het rennen of wandelen van een bepaalde afstand die is gekoppeld aan een plek op de wereld, of, the Lord of The Rings. Je rent dan in totaal de afstand die Frodo & Sam hebben afgelegd en na afloop krijg je een echte medaille thuisgestuurd. Deze challenge is ook een goede motivator, ik heb zelf de Ring Road gedaan (rondje IJsland). Natuurlijk kun je bij deze challenge ook valsspelen, maar ja, daar heb je in feite alleen jezelf mee nietwaar? Hoe gaaf is het om uiteindelijk te kunnen zeggen dat je de afstand tot Mount Doom hebt gerend?
Maffetone
Onlangs hoorde ik van de ‘Maffetone’ methode. Deze methode gaat uit van het hardlopen op je hartslag, maar dan wel de hartslag voor een optimale vetverbranding, namelijk 180 minus je leeftijd. Je hebt dan wel een sporthorloge nodig waarop je hartslag te zien is tijdens het rennen en je moet dus tijdens het rennen vaak je hartslag monitoren. De moeilijkheid zit hem in het laag houden van je hartslag en je bent continu bezig met je snelheid en ademhaling monitoren. Het gevolg hiervan is wel dat je langer kunt rennen en als je dit dus een paar maanden volhoudt, kun je met gemak een halve marathon proberen. Voor mij werkt deze methode echt ontzettend goed en ik ben er nu ook achter dat ik altijd te snel startte waardoor ik nooit langer dan 3 kilometer kon rennen en ik dus ook, mede dankzij de pijntjes die ik had, de motivatie sneller verloor. Met mijn nieuwe schoenen heb ik die pijntjes niet meer en met de maffetone methode heb ik mijn ‘basisafstand’ al uitgebouwd naar 5-6 kilometer, op een rustig tempo. Een halve marathon doen, is ineens een realistisch doel geworden!
Sporten naar je missie
Dankzij mijn NLP opleidingen weet ik nu dat de missie in mijn leven vrijheid is. Tijdens het hardlopen wordt deze hartswaarde compleet vervuld. Hoe dat komt? Misschien is het hardlopen wel een metafoor voor het leven.
-ik ren wanneer ik wil
-ik kies mijn eigen route
-ik ren zo hard als ik wil
-ik ren hoe vaak ik wil
-ik ren, zoals ik ben
-ik heb (tot op zekere hoogte) de controle over mijn hartslag
-ik en ik alleen
-ik ren in alle seizoenen en de seizoenen rennen met mij mee
-ik ben buiten
-met iedere landing op de straat connect ik met de aarde
-ik heb geen abonnement nodig om te rennen
Dank je wel voor het lezen en ik houd jullie op de hoogte van mijn vooruitgang!
No Comments.