'You've lost your muchness'

Een bekende quote uit mijn favoriete film, Alice in Wonderland, is ‘you’ve lost your muchness’. Mijn interpretatie van deze uitspraak is wellicht anders dan hoe de Mad Hatter het bedoelt. Alice is, net als ik, een multipassionate vrouw met vele interesses, die ze allemaal naast elkaar wil en kan uitvoeren. In Wonderland kan ze dit ook allemaal, want het ene moment is ze rozen aan het verven en berijd ze de Bandersnatch, het andere moment strijd ze tegen de Jabberwocky, heeft ze diepgaande discussies met Absolem, en vreet ze zichzelf vol aan Eat Me taartjes. Toen ze niet meer in Wonderland was, stemde ze in om te gaan werken als kapitein, in de voetsporen van haar vader. Haar ideeën over de bedrijfsvoering en de uitvoering van haar functie vielen niet bij iedereen in goede aarde, en dit werd uiteindelijk een discussie waardoor Alice ‘Through the Looking Glass’ ging en weer terecht kwam in Underland, en daar concludeerde de Mad Hatter dat ze haar muchness verloren was. Vrij vertaald, Alice had gewoon een bore out.

Tegenwoordig horen en lezen we vaak over mensen die een burn out ervaren. Maar weten jullie dat er ook zoiets bestaat als een bore out? Een bore out heeft qua symptomen veel overeenkomsten met een burn out maar de oorzaak ligt ergens anders. Waar er bij burn out sprake is van overbelasting, is er bij een bore out sprake van onderbelasting. Een bore out, de naam zegt het al. Het had net zo goed de 'ik verveel me de pleuritis' kunnen heten, want dat is zwart wit gezegd de oorzaak en het effect. Men voelt zich ziek van de verveling / sleur / desinteresse / onderbelasting. En net als bij een burn out, komen al deze oorzaken uit het leven, dus het is niet alleen werkgerelateerd.

Het is bekend dat hoogsensitieve (HSP) mensen gevoeliger zijn voor bore outs, omdat zij, nog meer dan anderen, bezieling, afwisseling en uitdaging zoeken in hun werk en in hun leven. Wanneer dit afneemt of zelfs gaat ontbreken, raakt een HSP-er makkelijk gedemotiveerd met alle gevolgen van dien en uiteindelijk kan dit zich ontwikkelen tot een bore out. Naast hoogsensitieve mensen, zijn ook de zelfbenoemde multipassionates of multipotentialites gevoeliger voor een bore out. Wat ik overigens zelf een mooie term vind is 'de creatieve generalist' en daarnaast vind ik het woord ALLESDOENER ook wel dekkend voor de veelzijdige lading.

Mensen die multipassionate / multipotentialite / veelzijdig zijn, lopen dus een hoger risico op bore out. Zij zoeken namelijk de afwisseling, de breedte, de diepgang en het alles doen en bij voorkeur dit alles iedere dag. Ik ben erachter gekomen dat dit ook daadwerkelijk kan. Als je dit tegen niet-multimensen zou zeggen, krijgen ze wellicht spontaan een vermoeidheidsaanval, maar een multimens krijgt juist energie van alles doen en willen en wanneer dit niet gebeurt, kan dat dus leiden tot een bore out. Helaas is er nog zo weinig bekend over bore outs omdat de groep die een burn out krijgt nu eenmaal groter is. Daarnaast, de dingen die worden gedeeld over bore out, zijn vaak werkgerelateerd terwijl ik vind dat je, net als bij een burn out, wat breder mag kijken dan alleen werk. Wat als je nu een multimens bent en, gevoelig voor bore out, of misschien denk je al een bore out te hebben? In deze post wil ik wat tips delen over preventie, in ieder geval de tips die mij hebben geholpen om te voorkomen dat ik een bore out kreeg. In eerste instantie is het raadzaam om eens op te schrijven welke activiteiten je allemaal leuk vindt, en welke je ook echt nodig hebt in je dagelijkse leven om jezelf goed te voelen en energie te krijgen, en een gevoel van voldoening. Wil je die dingen iedere dag doen, of mag het ook een paar keer per week zijn? Als je net als ik qua werk flexibel bent kun je ook je werkactiviteiten nog toevoegen, eventueel uitbreiden en misschien zo efficiënt mogelijk indelen, dat je nog voldoende tijd overhoudt. Als je op werkgebied wat meer afgebakende taken hebt, zorg er dan voor dat de afwisseling op andere gebieden wel terugkomt. Vind je verschillende sporten leuk en is het haalbaar qua tijd en financiën? Doe ze dan allemaal. Heb je meerdere hobby’s waar je echt blij van wordt? Doe ze dan allemaal. Vind je verschillende muziekstijlen leuk? Zet je playlist op shuffle en doe ze allemaal. Kun je niet kiezen uit een bepaalde kledingstijl? Koop een grotere kledingkast. Nagels lakken in 1 kleur saai? Gebruik dan meerdere kleuren. Ja, ook als je 40+ bent. Is het huishouden saai? Doe dan alles bijna tegelijk, je blijft dan ook productief en komt ook weer op nieuwe ideeën. Vind je meerdere smaken Tony’s lekker? Koop dan het regenboog-verzamelpak met alle smaken. (Check wel even of het in je dagtotaal qua calorieën past 😉) Als het jou rust en zekerheid geeft, kun je er ook voor kiezen om een weekplanner te gebruiken en dingen op te schrijven of misschien zelfs wel te plannen. En last but not least, ga iedere dag naar buiten, de natuur in. De natuur is niet alleen ieder seizoen anders, maar is iedere dag in verandering. Kijk maar eens goed naar een spreeuw. Hij lijkt zwart, maar in het zonlicht ontstaat er een veelzijdigheid aan kleuren op zijn vederpak.  

Het woord veelzijdigheid is er niet voor niets. Het is er om ervoor te zorgen dat jij je op zoveel mogelijk verschillende manieren, veelzijdig kunt laten ZIJN. VEEL ZIJN dus. Of zoals Tarrant Hightopp het noemt, MUCHNESS.  

Hoe omarm jij je muchness?